9 minuts per canviar el món

Posted on Updated on

Si sou dels que no teniu clar què pebrots podeu fer per canviar les coses i sempre teniu a punt l’excusa del temps… Éssers normals: heu anat a petar a un article que us pot caure bé (i, si li ho permeteu, us pot fer un cop de mà).

Als que us vegeu temptats de justificar en la vostra “petitesa” la vostra inacció (“I de què servirà que jo canvii?”) us podem dir que serveix de molt perquè la satisfacció que genera transformar realitats injustes no té preu. L’alegria de participar en projectes col·lectius supera en emoció fins i tot la compra del darrer gadget tecnològic del mercat.

A la nostra família també hem estat mirant preus per traslladar-nos a Mart, però les tarifes encara són prohibitives. Mentre s’abarateixen, anem fent per aquí. Que què anem fent? Us enumero alguns desitjos fets realitat.

Hem posat el nas (i els estalvis) en la banca ètica, a Triodos Bank, que dia a dia millora en operativitat i aviat ens permetrà abandonar definitivament la banca convencional.  En 5 minuts podeu tenir omplerta la sol·licitud per contractar un compte a Triodos. Si no teniu clars els motius per saltar a la banca ètica, us assegurem que no hi caben en aquest post. Però la nul·la transparència i les inversions en armes podrien ser dos causes de pes… per no parlar del rescat bancari pagat amb diners públics.

Anem a confessar un tema per resoldre: no ens veiem amb cor de prescindir del cotxe (el transport públic no ajuda a eliminar el vehicle particular) i, per ara, ens acontentem amb fer-lo servir el mínim i haver contractat una assegurança ètica. Si ara mateix penseu “buf, quin marrón canviar d’assegurança” podeu comprovar com demanar un pressupost no us treu més de 3 minuts. L’altra excusa recorrent pot ser el preu… doncs també cau pel seu propi pes, ja que nosaltres, amb Atlantis (que ve a ser el dream team de les assegurances ètiques) paguem per un monovolum menys de 300 euros (tercers, vidres, incendi, robatori,…). Ah, i amb un tracte genial.

Per no deixar les quatre rodes, també ens ha generat felicitat donar-nos de baixa a Solred (o a la benzinera que sigui, que cap és innocent). El descompte irrisori (un 2%) no justifica fer el joc a Repsol, que vulnera de forma flagrant, contínua i amb total impunitat els drets de pobles indígenes. Una cosa és veure’t obligat a repostar en alguna benzinera “poc amiga” de tant en tant, i l’altra, ser-ne client fix. Si creieu que no teniu temps per tramitar la baixa, cronometreu: empegueu en un mail aquest text “Solicito la baja definitiva de mi targeta Solred de forma immediata, así como la eliminación total de mis datos de sus sistemas y bases de datos y de las bases de datos de las empresas con las que Solred tiene acuerdos” i envieu a solred@repsol.com. Temps total: un minut.

I ja acabem, que no us vull pispar més temps. Encara que sovint no ens n’adonem, els consumidors tenim el poder. Fem-lo servir! I no només per contractar nous serveis financers o assegurances més ètiques. També en la compra del dia a dia, fomentant el consum de productes de proximitat, respectuosos amb el medi ambient i saludables. Fugim de les grans superfícies i anem al mercat! I tafanegem quines cooperatives de consum ecològic tenim a prop. Lo Fato, de la qual formem part, ens permet un aprenentatge compartit, exercint consum crític i responsable, alhora que ens estalvia intermediaris i, per tant, uns dinerets. És cert, l’autogestió ens obliga a invertir-hi un temps, però us asseguro que compensa i molt.

Doncs això, si teniu uns minutets, ja sabeu. D’opcions, en teniu a dojo.

Article d’Oscar Sisteré, sota llicència Creative Commons (en podeu fer lliure ús, fins i tot els de Repsol)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s