Plego del Col·legi de Periodistes

Posted on

Quan vam decidir col·legiar-nos ho fèiem des de la convicció que aquesta era la manera per defensar i enfortir, des del treball col·lectiu, la nostra debilitada professió. Uns anys després, comprovem que no s’ha complert el que esperàvem.

En primer lloc, volem reconèixer dues coses: no ens hem implicat tot el que seria desitjable en la tasca del col·legi i, en segon lloc, evidenciar, com no, que també pesa en la nostra decisió el fet d’haver deixat de gaudir de cobertura mèdica gratuïta (tot i que tampoc ha estat aquesta una circumstància decisiva).

El que més pes ha tingut en aquesta meditada i complicada decisió ha estat comprovar que, les iniciatives que el col·legi impulsa (cursos, tallers, exposicions, conferències, comissions,…) estan gairebé sempre ubicades a Barcelona, fora de l’abast dels que vivim i tenim la sort de treballar a Lleida. Entenem, òbviament, que el gruix de les activitats es concentrin a Barcelona, però ens sembla inadmissible que el dinamisme del col·legi a la “perifèria” arribi a extrems tant minsos com els que patim a Lleida.

En especial, volem remarcar que no hem trobat en el nostre entorn (Lleida) pràcticament cap línia de treball que incideixi en la reflexió crítica i transformadora sobre un periodisme amenaçat per tots els costats i que viu una realitat canviant, una transformació cada cop més accelerada. Ni hem detectat massa línies d’acció per portar aquesta reflexió a la necessària acció davant les amenaces que el periodisme i els periodistes reben/rebem cada cop amb més impunitat. Hem hagut de cercar aquesta dimensió crítica i reflexiva en espais com el Grup de Periodistes Ramon Barnils, amb un Observatori Crític dels Mitjans del qual pensem que el col·legi hauria de prendre nota. Entenem que és necessari que, també a nivell local, el col·legi treballi per fer permanentment aquest escaneig crític i transformador dels mitjans.

Finalment, volem agrair la tasca que tanta gent ha fet i fa al col·legi, moltes vegades de manera desinteressada, i animar-vos per continuar lluitant per una professió que agonitza mentre tants i tantes seguim buscant, amb escàs èxit, maneres d’enfortir-la. Esperem retrobar-nos

Oscar Sisteré i Saureu

Anuncis

One thought on “Plego del Col·legi de Periodistes

    Àngels Farlete said:
    2 Novembre 2011 a les 10:40

    Tots haurìeu de fer el mateix des que el Martí és degà, ja ha tancat el cipb i el consultori, el seguent serà la biblioteca fins que ho tanqui tot i l’ajuntament o generalitat els hi doni un local gratuit ( i si pot ser al 22@)… al tiempo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s