Carta als Reis

Posted on Updated on

Mai hauria pensat Juan Carlos que la llista de malifetes del seu gendre podria ser més llarga que el seu cognom. Pinta que Urdangarin, ja imputat, l’ha fet grossa, molt grossa. Però ni el seu presumpte robatori descomunal pot fer ombra a un altra realitat molt més crua: els números del que la corona pispa als seus súbdits cada any: més de 60 milions d’euros (uns 10.000 milions de les pessetes de tota la vida). Repeteixo: cada any.

Tot i gaudir d’un estol inacabable de mitjans monàrquics als seus peus, a la casa real el cas Urdangarin li ha generat aquella mica de pressió perquè s’hagi vist obligada a mostrar un bri de transparència. Engrunes d’informació. Han mostrat als que els paguem el sou sense haver-ho escollit, una petita (ínfima?) part de les seues despeses. 8’43 milions. No s’hi inclouen viatges oficials, recepcions, salaris de personal, i una pasta descomunal en… conservació de palaus i jardins. 59,28 milions en total. I encara cal afegir-hi partides secretes com seguretat, cotxes i xofers, Guàrdia Real,… Partides que es reparteixen en diferents ministeris, m’imagino que amb l’afany de fer-les menys visibles. De dissimular una mica, vaja. Aquests 59,28 milions d’euros equivalen (tremoleu) a 92.422 salaris mínims interprofessionals, sí, sí, d’aquests que el nou govern estatal acaba de decidir congelar.

Els mitjans de comunicació, poc o gens per la feina, fan el soroll just. Un soroll, sospito, més d’aparença que de voluntat de transformar realment les aberracions inacabables de la casa real. Les aberracions reals. Engrunes de transparència que mereixen elogis infinits no només de la caverna, sinó de mitjans com La Vanguardia.

Com està fent el PP amb Camps, quan la corrupció s’infla tant que no es pot amagar dins de palau, toca aparentar certa neteja. Els mitjans de la corda (gairebé tots) fan la resta. Es repeteix un axioma que ja resulta familiar en aquestes contrades. Maquillatge sobre els draps bruts que no s’han sabut amagar, mentre la merda de veritat, merda voluminosa com la que recorre l’intestí de l’elefant més gran de la manada, segueix sota la catifa i augmenta.

Curiós com a l’Espanya més podrida de corrupció, els podrits de sempre es reinventenen. Quatre clatellots del cap d’estat a Urdangarin, un grapadet d’explicacions de números i… tachaaaan, problema resolt. Surrealisme al poder,  surten impol·luts de les muntanyes de merda que acumulen, brillants com els lingots d’or que sospito que molts acumulen en algun racó recòndit de les illes Caiman.

Anuncis

One thought on “Carta als Reis

    carles said:
    29 Desembre 2011 a les 14:28

    Bravo, bravo. A seguir així…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s