El col·lectiu @AllioliLleida inicia aquest divendres la retransmissió del #PleLleida online

Posted on Updated on

Contribuir a fomentar la transparència de les polítiques públiques i fomentar la participació ciutadana, objectius de la iniciativa.

Els ciutadans i ciutadanes podran seguir en directe (o en diferit, si ho prefereixen) el Ple municipal de la ciutat de Lleida demà de forma senzilla. Ho podran fer a través del canal que el col·lectiu Alliolilleida ha obert a Bambuser, un servei de reproducció de vídeo en temps real per Internet, a l’adreça:

http://bambuser.com/channel/Alliolilleida

La ciutadania, a més de seguir el Ple, podrà participar dient la seua a través de Twitter utilitzant el hashtag #PleLleida. També podran fer aportacions a la pàgina de Facebook creada per AllioliLleida:

http://www.facebook.com/alliolilleida

Participació ciutadana i transparència política

Entenem que la participació ciutadana i la transparència són dos premisses fonamentals en una societat que es vulgui considerar plenament democràtica. Són diversos els moviments socials, també a les nostres contrades, que en els darrers anys han reivindicat una major quota de participació en els afers públics i una total transparència en la presa de decisions i la creació de polítiques públiques.

Les noves tecnologies aporten moltes eines perquè els ciutadans i ciutadanes poguem exercir el nostre dret de conèixer en detall la tasca de govern que porten a terme els nostres representants públics, a vetllar pel compliment dels compromisos que han contret amb la ciutadania i tenir una participació real en els afers públics.

La informació i la participació no poden ser un privilegi, sinó que han de ser un dret en majúscules de tots els ciutadans i ciutadanes. Tothom ha de poder conèixer, de manera transparent i amb tot detall, l’activitat que porten a terme els representants que el poble ha escollit perquè serveixin al bé públic.

Si és real l’aposta de la Paeria per les noves tecnologies, resulta difícil d’entendre com, al 2012 i en plena efervescència de les noves tecnologies de la comunicació, la Paeria encara no ofereix a la ciutadania la retransmissió online del que es parla i s’acorda en el màxim òrgan de decisió que tenim: el Ple Municipal. Altres mesures, com traslladar el Ple a l’horari de tarda, podrien ser positives per facilitar-ne el seguiment a la ciutadania.

Una innovació amb un cost irrisori gràcies a Internet (de fet hi ha múltiples plataformes que permeten retransmetre vídeo de forma totalment gratuïta). Retransmetre el Ple ha de permetre, com s’ha fet palès en tants altres ajuntaments, que les persones que no es poden desplaçar al saló de Plens (la gran majoria tenint en compte l’horari en el que es desenvolupen els Plens) o que no s’hi poden personar per l’aforament limitat, per problemes de mobilitat, perquè no estan a la ciutat en aquell moment, o per qualsevol altre motiu, puguin seguir-lo des d’un altre indret, sigui en directe o en diferit, i participar-hi aportant el seu punt de vista a través dels canals 2.0.

Pels motius exposats, i emparats per un marc legal que estableix que les sessions del Ple són públiques (Article 227 del Real Decreto 2568/1986 de 28 de Novembre) hem notificat a la Paeria, mitjançant una instància al registre municipal, la voluntat de retransmetre el proper Ple municipal i els successius.

Aquesta iniciativa no busca en absolut competir amb els mitjans de comunicació, sinó que vol obrir una porta més a la participació ciutadana i la transparència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s