Allioli Lleida obre les portes de l’ajuntament penjant el #PlePaeria a Youtube

Posted on

Potser afectats pel sol Lleidatà del mes d’agost, un bon dia uns quants habitants d’aquesta ciutat vam posar sobre la taula una pregunta: per què no retransmetem els plens de la Paeria per Internet? Dit i fet.

Vam començar a explorar les possibilitats tècniques, per un costat, i la normativa per un altre, i a finals de setembre entràvem una instància notificant a la Paeria que, amb l’objectiu de fomentar la transparència i la participació social en l’acció política en pro de la cohesió social i la lluita contra la desafecció, i per tal d’apropar la vida política a la societat, iniciaríem la retransmissió en directe dels plens municipals de l’ajuntament de Lleida per Internet, alhora que obriríem nous canals de participació online (Twitter, Facebook,…) per a totes aquelles persones que volguessin expressar la seva opinió.

Allioli Lleida
Dos portàtils, una webcam i una càmera són l’equipament que utilitzem als plens

Primer #PlePaeria en directe per Internet

No ens vam trobar obstacles i, dies després, realitzàvem la primera transmissió en streaming d’un Ple de la Paeria, on, malgrat els problemes tècnics (en bona part derivats de l’obsoleta xarxa que hi ha en aquella zona) més de 300 persones van veure alguna part del Ple per Internet. Vam obtenir cert ressò mediàtic, i l’alcalde va donar la benvinguda a les retransmissions, una iniciativa que algunes forces polítiques havien demanat però que mai havia prosperat des de la pròpia estructura de la Paeria. La ciutadania era qui ho posava en marxa de forma voluntària. Amb perplexitat escoltàvem el missatge de l’alcalde en el primer ple online, on Àngel Ros argumentava que ja no calia que la Paeria invertís en retransmetre els plens perquè ho feia (gratis) el teixit civil. Sense comptar el nostre temps, pensem que pot ser convenient posar sobre la taula que Allioli Lleida s’autofinança. Fem servir els nostres portàtils i la xarxa de persones que ens donen suport ens faciliten la feina deixant-nos, per exemple, una càmera de vídeo i una webcam per fer la feina. Sense comptar el nostre temps, la única inversió ha estat en un cable d’àudio que va rondar els 10 euros. Ho exposem per si l’alcalde vol prendre nota que amb pocs diners i molta voluntat es poden fer moltes coses.

Allioli Lleida 5
El col·lectiu ciutadà Allioli Lleida s’autofinança.

Per què es tanca la Paeria a les noves tecnologies?

Si és real l’aposta de la Paeria per les TIC, resulta difícil d’entendre com, al 2013 i en plena efervescència de les noves tecnologies de la comunicació, l’Ajuntament de Lleida encara no ofereix a la ciutadania la retransmissió online del que es parla i s’acorda en el màxim òrgan de decisió que tenim: el Ple Municipal. Altres mesures, com traslladar el Ple a l’horari de tarda, o que la mateixa Paeria s’interessés per penjar-lo en vídeo a Internet, podrien ser positives per facilitar-ne el seguiment a la ciutadania.

Des d’aquell primer ple online al setembre fins ara, hem optat per aparcar l’streaming en directe, ja que generava moltes dificultats i no tenia la qualitat suficient. I hem invertit temps i energies en tenir una gravació íntegra de cada ple amb qualitat de vídeo i àudio, i amb llicència Creative Commons. L’arxiu, que s’anirà ampliant, ja disposa dels 4 plens celebrats enguany al canal http://www.youtube.com/alliolilleida.

La ciutadania, a més, pot participar dient la seua a través de http://twitter.com/AllioliLleida utilitzant el hashtag #PlePaeria i a http://www.facebook.com/alliolilleida

L'afluència de ciutadans/es als plens (matins) és més aviat escassa
L’afluència de ciutadans/es als plens (matins) és més aviat escassa

Allioli Lleida també treu els streamings al carrer

L’streaming d’Allioli Lleida es manté, ara centrat en retransmissions en directe de diferents mobilitzacions i activitats a Lleida vinculades a l’educació, el dret a l’habitatge, la sanitat. Ho podeu seguir a l’adreça http://bambuser.com/channel/Alliolilleida.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s